ŹRÓDŁO DOKUMENTU - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych, w których nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych pasz.
Rozporządzenie w sprawie karencji jest wydawane na podstawie art. 3 ust. 6 ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (Dz.U. 2019r. poz. 1401).
Konsultacje społeczne
Wraz z ogłoszeniem projektu rozporządzenia Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprosił do konsultacji społecznych (pismo) wyznaczając 21 dniowy termin, przy czym samo pismo datowane na dzień 9 sierpnia, zostało utworzone w serwisie RCL w dniu 12 sierpnia 2019 i od tej daty należałoby liczyć ten termin. Wszelkie uwagi należy zgłaszać na adres: tatiana.woznicka@minrol.gov.pl
UWAGI ZGŁOSZONE PRZEZ ORGANIZACJE POZARZĄDOWE
28 sierpnia 2019Zgodnie z art. 3 pkt 13 ustawy z dnia 22 czerwca 2011 roku o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych (dalej: GMO), przez GMO rozumie się:
organizm inny niż ludzki, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji, w szczególności przy zastosowaniu technik:
a) rekombinacji kwasów nukleinowych obejmujących formowanie nowych kombinacji materiału genetycznego przez włączenie cząsteczek kwasu nukleinowego otrzymanego w dowolny sposób poza organizmem do wirusa,
plazmidu bakterii lub wektora oraz ich przenoszenie do biorcy, w którym nie występują w warunkach naturalnych, ale w którym są zdolne do ciągłego powielania,
b) bezpośredniego włączenia materiału dziedzicznego przygotowanego poza organizmem, w tym mikroiniekcji, makroiniekcji lub mikrokapsułkowania,
c) łączenia komórek, w tym fuzji protoplastów, lub technik hybrydyzacji, w wyniku których drogą fuzji dwóch lub większej liczby komórek tworzy się żywe komórki o nowej kombinacji dziedzicznego materiału genetycznego.
Rozporządzenie określa długość okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt określonych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od GMO, w których nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych pasz.
Zgodnie z art. 2 pkt 7 Rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, przez genetycznie zmodyfikowaną paszę rozumie się paszę zawierającą, składającą się lub wyprodukowaną z GMO.
Wprowadzenie okresu karencji oparte jest na twierdzeniu, że postęp hodowlany i wymagania pokarmowe współczesnych ras zwierząt w powiązaniu z potrzebą utrzymywania rentowności prowadzonego chowu wymaga od hodowców stosowania pasz GMO w pewnych najbardziej uzasadnionych okresach życia wybranych gatunków zwierząt. Z uzasadnienia projektu wynika, że takim najbardziej problematycznym elementem żywienia jest poekstrakcyjna śruta sojowa, której eliminacja jest utrudniona (ze względu na brak odpowiedników) w przypadku produkcji brojlerów i młodej trzody chlewnej.
Powyższy okres karencji nie ma oczywiście zastosowania do zwierząt, które przez całe życie nie były karmione paszami GMO i jest to potwierdzone w dokumentacji prowadzonej przez producenta.
W związku z tym wprowadzenie okresów karencji jest wyrazem pewnego kompromisu.
Okresy karencji dla poszczególnych grup technologicznych określono w załączniku do rozporządzenia.